-A +A
 
Kaupunkisuunnitteluvirasto
Keskusta

Helsingin keskusta

Keskustan suunnittelun tavoitteena on alueen elinvoiman ja vetovoimaisuuden vahvistaminen.

Helsinginniemellä sijaitseva keskusta on rakentunut nykyiselle alueelle 1800-luvun lopulta lähtien. Keskusta ulottuu Kluuvin, Kaartinkaupungin, Kampin ja Kruununhaan kaupunginosiin.

Keskustaan halutaan luoda kotoisa, turvallinen ja korkeatasoinen kaupunkiympäristö, johon on helppo saapua eri liikkumismuodoilla.

Alueella on käynnissä monia muutoshankkeita. Kampin keskuksen ympäristö valmistuu vuonna 2012 hiljentymiskappelin myötä. Töölönlahdella ratapihat tekevät tilaa uusille rakennuksille ja puistolle. Eteläsataman suunnittelusta järjestetään vuonna 2011 kansainvälinen suunnittelukilpailu.

Kävelykeskustaa laajennetaan, keskustakortteleita elävöitetään, puistoja kunnostetaan ja asumisen osuutta lisätään. Keskustaa kehitetään kokonaisuudessaan kaupunkilaisille ja matkailijoille elämyksiä tarjoavana olohuoneena.

Suunnittelutilanne

Keskustan suunnittelua ohjaa yleiskaava, johon alue on merkitty punaisena keskustatoimintojen alueena. Lisäksi suunnittelua ohjaavat voimassa olevat asemakaavat, liikekeskustan kehittämistavoitteet sekä kaupunginvaltuuston strategiset päätökset.

Yksittäisten suunnittteluhankkeiden tiedot löytyvät aiheeseen liityviltä alasivuilta. Suuunnitelmat kartalla -palvelussa voit tarkastella kaikkia keskustan hankkeita karttanäkymässä.

Keskusta lukuina

  • Pinta-ala: 120 ha
  • Asukkaita: noin 2 000
  • Työpaikkoja: noin 65 000
  • Asuminen: 100 000 k-m2
  • Toimistotila: 1 200 000 k-m2
  • Myymälä- ja asiakaspalvelutila: 400 000 k-m2

Tutustu myös

Keskustan hankkeita kartalla. 2010.
Keskusta: Senaatintorin seutu ilmasta
Keskusta: kaupunkirakennekartta. Töölönlahden ja Kampin uudet korttelit merkitty ruskealla. 2008.
Keskusta: Ilmakuva mereltä.

Keskusta: Ilmakuva mereltä.
Keskusta: kaupunkirakennekartta. Töölönlahden ja Kampin uudet korttelit merkitty ruskealla. 2008.
Keskusta: Senaatintorin seutu ilmasta
Keskustan hankkeita kartalla. 2010.